Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Thinkstock/Getty Images
Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри зъби, които са живели в Сахара преди 100 милиона години, съобщава в. "Дейли мейл". Фосилите са открити в Африка от международен изследователски екип под ръководството на учени от университета Бейлър в Тексас.
Летящите влечуги са имали обхват на крилете 4 метра и са се реели над речни екосистеми, които по онова време са съществували в Сахара. Въпросните птерозаври са загребвали риби с крилете си и са ги улавяли с острите си зъби във въздуха.

Черепът на най-малката известна птица се е запазил в кехлибар на 99 млн. години

Учените идентифицирали три нови вида въз основа на части от челюсти със зъби, открити от миньори в селището Бегаа в Югоизточно Мароко.

"Фосилите от птерозаври са изкючително редки, като повечето от тях са открити в Европа, Южна Америка и Азия - заяви ръководителката на изследването Меган Джейкъбс от университета Бейлър. - Новите находки хвърлят светлина върху света на птерозаврите през кредата в Африка."
Специалистите установили, че птерозаврите в Африка са били сходни с онези на други места по света, но не и идентични с тях - ловували са риба, която била в изключително голямо изобилие.

"Като си има предвид, че става въпрос за едри животни, телесното им тегло е било малко - поясни Джейкъбс. - Костите им са били тънки като лист хартия и кухи като тези на птиците. Това им е позволявало да се издигнат във въздуха въпреки големите си размери. Птерозаврите са прелитали между Южна Америка и Африка по същия начин, както днес това правят кондорите и албатросите."

Откриха отломките на римски кораб, датиращ от времето на Христос

Фосили от единия от видовете - Anhanguera, по-рано са били открити единствено в Бразилия, а от вида Ornithocheirus - в Англия и Централна Азия. Резултатите от изследването са публикувани в Cretaceous Research.
БТА