/ iStock/Getty Images
Археолози откриха останките на римски кораб, на борда на който има товар от 6000 съда с храна и вино, датиращи от времето на Иисус Христос. Останките са били намерени близо до гръцкия остров Кефалония, пише списание Journal of Archaeological Science.

„Корабокрушението е датирано между 1 век пр.н.е и 1 век сл.н.е и е едно от най-големите открити досега в Средиземно море, датиращо от този период“, се казва в публикацията.
Корабокрушението е наречено от учените "Фискардо", заради близостта му до рибарско пристанище, носещо същото име.

Изследователите отбелязват, че товарът на кораба е "в много добро състояние". Той съдържа хиляди амфори, наподобяващи отличителния римски тип с тясна шийка и две дръжки.
Приблизително дългият 30 метра кораб е най-големият търговски плавателен съд, претърпял корабокрушение, открит в източното Средиземноморие досега. Той също е един от четирите най-големи кораба, открити в цялото Средиземно море, датиращи от същия период.

Откриването на останките има „значителен археологически потенциал“, според публикацията, тъй като не само показва значението на пристанището Фискардо по това време, но също така помага да се разбере как е функционирал търговският маршрут, преминаващ през източната част на Йонийско море. По-нататъшното проучване на останките може също да помогне да се хвърли светлина върху други морски и търговски маршрути от Римско време.

В рибарското пристанище Фискардо са открити няколко изключителни находки, включително такива римски реликви като къщи, бани и театър, датирани между 146 г. пр.н.е. и 330 г. сл. Хр.
БГНЕС