/ Thinkstock/Getty Images
Международен екип от учени под ръководството на астробиолога Шон Макмахън от Единбургския университет смята, че на Марс съдържащите голямо количество желязо скали близо до древни пресъхнали езера са най-подходящото място за търсене на следи от микроорганизми, живели преди милиарди години, съобщи Лента.
 
Учени откриват в снимки следи от древно наводнение на Марс (СНИМКИ)

Засега няма доказателства, че планетата Марс е била обитаема, но там някога е имало подходящи за живота условия. Наблюдения от орбита показаха, че на повърхността й има криволичещи и разклоняващи се корита на пресъхнали реки, както и характерни за езерата седименти. Там вода в течно състояние е имало преди 4100-3500 години, когато марсианската атмосфера била плътна и пречела на проникването на смъртоносната слънчева радиация.
 
НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс
 

Guliver/Getty Images


Специалистите анализирали свързаната с тази тема литература и определили местата, които са най-подходящи за търсене на следи от микробен живот на Червената планета, в случай че някога е съществувал.
 
Такива са съдържащите голямо количество желязо и силициев диоксид езерни седименти, които са подходящи за живота на бактерии с анаеробен метаболизъм, както и за фосилизация - процеса, превръщащ умрели организми в изкопаеми.
 
Учени от НАСА откриха възможни признаци на живот на Марс

Други подходящи места може да са бивши топли извори, но съществуването им на Марс трябва да бъде потвърдено.
 

Thinkstock/Getty Images


Учени предложиха нова версия за произхода на Марс

През 2020 г. ще стартира мисията "Марс 2020" на НАСА. На Червената планета ще бъде изпратен роувър, чиято конструкция е сходна с тази на марсохода "Кюриосити". Новият планетоход ще е снабден с дрон и ще е предназначен за астробиологични изследвания на древни скали и търсене на следи от живот.
БТА