/ Thinkstock/Getty Images
Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс - радиацията и намалената гравитация, съобщи Лайф.
 
Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва силно негативно въздействие върху всички полови клетки, ембриони и зародиши.
 
НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс

Продължителното пребиваване в условия на намалена гравитация прави костите чупливи, влияе върху нивото на течността в очите и върху гръбначно-мозъчната течност у астронавтите, а това може да доведе до много сериозни проблеми при бременността и раждането.
 

Учени: На Марс може да има живот (ВИДЕО)

Ако добавим потискането на имунната система, промените в нервната система и загубата на слуха, които са следствие от дългите пътешествия в космоса, става ясно, че хората на Марс няма да са в най-добра форма, що се отнася до раждането на деца.
 
Какво трябва да направят заселниците на Марс, ако искат да създадат семейство? Учени от университета по информационни технологии и мениджмънт в Полша предложиха неочаквано решение на проблема - да се промени ДНК на астронавтите.
 
НАСА изпрати робот-геолог на Марс (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според учените е възможно технологията CRISPR-Cas9 да преодолее въпросните препятствия, свързани с размножаването. Подобна инициатива ще доведе до развитие на "подвид на Хомо сапиенс". Това ще постави пред нашата цивилизация редица нови въпроси от етично естество, на които светът ще трябва да търси отговори
БТА