Докато уфолозите търсят доказателства за присъствие на извънземен разум на нашата планета, учените от различни космически агенции търсят доказателства за извънземен живот в близкия Космос. Една от надеждите им е планетата Марс. Червената планета е четвъртата откъм Слънцето и след Венера е втората най-близка до Земята планета.

Големите надежди на учените са да открият на Марс признаци на живот или поне доказателства че е имало такъв в миналото. Не става дума за извънземни същества, а за най-прости форми на живот- микроскопични организми като едноклетъчните бактерии. Това вероятно за много от хората не звучи вълнуващо, но за учените би било невероятен успех, доказващ, че живот може да се зароди и да съществува и на други планети.

Учени откриват в снимки следи от древно наводнение на Марс (СНИМКИ)

Преди около две години от НАСА сензационно обявиха, че на повърхността на Марс има течаща вода и това дава надежди, че в нея може да има първичен живот. Това твърдение беше базирано на сателитни снимки, на които се виждат тъмни ивици върху някои склонове. Според учените това вероятно е вода, примесена с различни соли, които и помагат да не замръзне при изключително ниските температури.

Марс
ThinkStock/Getty Images

Подобни плътни потоци от вода със соли се наблюдават и на някои места на Земята.

Тази година обаче научен екип оборва това изследване от 2015 г. и смята, че това са просто влажни ивици пясък, но не и течаща вода. Каква е истината вероятно ще стане ясно в близко бъдеще, когато на Марс е планирано да кацнат роботизирани безпилотни апарати на НАСА. Освен това е планиран безпилотният апарат да донесе проби от марсианската почва.

За любителите на конспиративните теории многократно се появяват информации в интернет, че на повърхността на Марс са открити множество странни обекти, които не могат да бъдат обяснени от учените. Един от тях е гигантски равен кръг със загадъчни символи, изсечен в марсианската повърхност. Използвайки съвременните компютърни технологии, независими специалисти са обработили спътниковите снимки и са получили максимално ясно изображение. На него се вижда изображение на хуманоидна фигура. Това много напомня на древните изображения, останали от шумерската цивилизация.

На няколко пъти в медийното пространство се появяваше информация за това, че на Марс вече са кацали хора през 1979 г., но НАСА крие тези мисии.

Според Стивън Хокинг това е единствения шанс на човечеството да оцелее.

Стивън Хокинг: Трябва да си намерим нов дом на друга планета (ВИДЕО)

Наскоро руският космонавт Антон Шкаплеров обяви, че преди няколко години е открил извънземни бактерии върху външната обвивка на Международната космическа станция. Тези бактерии не са били налични върху корпуса на модула, когато той е бил изстрелван в Космоса. Това означава, че са дошли от открития Космос и са се закрепили по него.

Има много неща, които показват, че Марс е имала поне потенциал за живот в миналото. И ако това се е случило, има възможност за живот, скрит дълбоко под повърхността, смятат учените.

Вижте още по темата:

"Екзомарс" изпрати първите снимки на път за Червената планета (СНИМКА)

Изстреляха ракета към Марс, ще търсят живот с българска апаратура (ВИДЕО)

Разкриха загадката на тайнствения шлейф на Марс

Вода на Марс е имало много по-дълго време от смятаното досега

Тръмп подписа закон, свързан с Марс

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук