Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп подписа законопроекта за финансиране на американската космическа агенция НАСА, в който се посочва, че една от целите й е изследването на Марс и изпращането на пилотиран кораб до тази планета, съобщиха осведомителните агенции.
 
Законът одобрява бюджет на НАСА за 2017 финансова година, която започна на 1 октомври, в размер на 19,5 милиарда долара. Неотдавна Тръмп изпрати в Конгреса предложение за 2018 г. на космическата агенция да бъдат отпуснати 19,1 милиарда долара.
 
С подписания закон се одобрява продължаването на работата на Международната космическа станция поне до 2024 година и евентуално използване на частни космически кораби за изпращане на астронавти до станцията.

Как ще изглежда светът през 2030 година?
 
Законът подчертава важността на програмата "Орион" за изграждане на капсула, която да може да достигне по-далече от всички досегашни космически кораби и да транспортира хора. "Орион" ще бъде изстрелван с мощна ракета, наречена "Система за космическо изстрелване" (Space Launch System - SLS).
 
"Наса трябва да продължи разработването на Системата за космическо изстрелване, за да стане възможно изследването на Луната от хора, както и на Марс през този век" - пише в текста.
 
Този закон "потвърждава нашата ангажираност за основната мисия на НАСА - изследването на космоса от човека", подчерта Доналд Тръмп, подписвайки документа.

Футуролог прогнозира: Към 2050 година хората ще станат безсмъртни
 
Той изтъкна "героичната роля" на американските астронавти в миналото и напомни за първите стъпки на човек на Луната през 1969 г., като каза, че това е "велик момент в нашата история".
 
По този въпрос Доналд Тръмп продължава политиката на предшественика си Барак Обама. Няколко седмици преди да напусне Белия дом той обяви "ясна цел за следващата глава на историята на Америка в космоса: да изпратим хора на Марс през 30-те години на този век и да ги върнем безопасно на Земята".

Учени откриват в снимки следи от древно наводнение на Марс (СНИМКИ)
 
Достигането на Червената планета, която е на 225 милиона километра от Земята, и пребиваването там обаче изисква технологичен подвиг и огромен бюджет.
БТА