Изкуствени сърца, отпечатани с 3D-принтер, живот без месо и без шопинг молове, космически туризъм. Така ще изглежда светът след 15 години. Прогнозата е на Световния икономически форум, съобщава NOVA.

Картината, която рисуват тези прогнози изглежда доста невероятна, но не и невъзможна.

След 30 години ще учим нови езици с гълтане на хапче

Комуникациите и транспортът ще са толкова евтини, че няма да има необходимост да притежаваме кола. Пазаруването в мола ще изчезне, тъй като ще купуваме през телефона. Телефонът сам по себе си ще е с вграден чип в ръката ни.

технологии бъдеще
Thinkstock/Getty Images

Коренна промяна ни чака в здравеопазването, тъй като технологиите ще позволяват машини да изработват нашите вътрешни органи.

Футуролог прогнозира: Към 2050 година хората ще станат безсмъртни

Обрат се предвижда и в хранителните навици на хората. Месото няма да е на пиедестал, както в момента. Сега американецът изяжда средно 120 килограма месо годишно, австралиецът - 113 кг. Българинът консумира средно 53 килограма месо на година.  След 15 години натуралното месо ще е по-скоро изключение, отколкото ежедневно ястие. Заради екологични и икономически причини броят на животните, отглеждани за месо, ще намалее драстично. Астрофизикът Владимир Божилов обяснява, че дори днес може да се поръча пържола, "отгледана" от стволови клетки на крава, но ястието има солената цена от 1000 долара.

пържола
Thinkstock/Getty Images


Ученият обаче е убеден, че в близките 10-12 години тя ще падне до между три и пет долара.


След 30 години: дизайнерски бебета и секс за удоволствие

Вероятно ни очакват значителни промени и в медицината. Ако човечеството се храни здравословно, а роботите поемат най-рисковите професии, в болница ще се влиза рядко, а когато това се случи, лечението ще е съвсем различно, сочат прогнозите. Според Божилов нанороботи ще лекуват нашите клетки, без да поглъщаме лекарства.  

До 2050: Сексът с роботи ще е нещо обичайно
 

Марс
Thinkstock/Getty Images

А в свободното си време след петнадесет години всеки от нас ще пътува и то до далечни дестинации, ако желае. "Голяма част от хората ще могат да си позволят да прекарат почивка на Луната или поне да обиколят Земята", смята Божилов. А прогнозите на Световния икономически форум са още по-смели - до 2030 година човекът ще успее да стигне до Марс.
nova.bg