Прогноза от бъдещето: След 25 години роботите ще са колкото хората
Прогноза от бъдещето: След 25 години роботите ще са колкото хората / Thinkstock/Getty Images

В следващите 24-39 г. броят на роботите на земята ще се изравни с този на хората, твърди в интернет софтуерният програмист и автор на фантастичен роман Логан Стреондж. Той използвал данни от различни източници, за да пресметне броя на роботите и хората за книгата си със заглавие „Дом на роботи или, казано иначе, война на изкуствен интелект".
Стреондж първо се обърнал към статистическата страница в интернет World Counts, която твърди, че всеки ден се раждат средно 350 000 деца, което означава около 130 млн. годишно. Ръстът е около 1%.

Зукърбърг си вкарва в къщата изкуствен помощник

След това се обърнал към International Federation of Robotics, информациите в която твърдят, че през 2014 г. са били произведени около 5 млн. роботи, като ръстът им е около 15%. В блог програмистът твърди, че след сложни изчисления той стигнал до резултата, че към 2040 г. ще се стигне до изравняване броя на хората и роботите.

Роботът Надин започва работа на рецепцията в университет (ВИДЕО)

„Тъй като човешките същества имат продължителност на живота средно 70 г. според  World Fact Book, а роботите около 10 г., ще трябва да бъдат произвеждани седем пъти повече роботи годишно за да се изравнят те с броя на хората, което ще бъде постигнато в началото на 50-те години на века", обяснява Стреондж.

Роботите се учат да не се подчиняват на хората

Според него, ако правата на роботите не бъдат зачетени и машините с изкуствен интелект превишат броя на човешките същества в съотношение 10:1, е възможно да се стигне до бунт на машините срещу техните създатели, съобщава „Бизнес инсайдър".

Източник: БГНЕС