/ БГНЕС
НАСА оповести плановете си да изпрати малък хеликоптер на Марс през 2020 г., съобщават световните информационни агенции.

Наречен "Хеликоптер Марс", миниатюрният летателен апарат е с тегло под 1,8 килограма. Корпусът му е с размерите на топка за софтбол. Перките му се въртят 10 пъти по-бързо в сравнение с хеликоптер на Земята, за да може свръхлекият, но мощен "мъник" да се справи с рядката марсианска атмосфера.

2015: НАСА разработи марсиански разузнавателен хеликоптер

Летателният апарат ще бъде прикрепен към "коремчето" на марсоход,
който ще бъде изпратен на Червената планета с мисия да изследва обитаемостта на средата, да търси признаци за древен живот и да оцени естествените ресурси и потенциалните рискове за бъдещи човешки пътешественици.

"Хеликоптер Марс", чиято разработка започва през 2013 г., ще се захранва от слънчеви батерии и ще разчита на нагревателен механизъм, който да поддържа топлината му в студените нощи на Червената планета.

НАСА изпрати робот-геолог на Марс (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заради огромното разстояние между Земята и Марс, операторите няма да могат да управляват мини хеликоптера в реално време. Вместо това летателният апарат ще притежава "способността да приема и тълкува изпращаните от му от Земята команди и самостоятелно да изпълнява мисията си".
 
НАСА окачествява проекта като "високорисков", и същевременно "изключително благодатен". "Гордеем се с нашите премиери. Идеята за хеликоптер в небето на друга планета е изключително вълнуваща. Никоя друга нация преди това не е изпращала подобен летателен апарат на Марс", казва новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн.

От американското космическо управление отбелязват, че евентуален неуспех с мини хеликоптера няма да повлияе върху планираната за 2020 г. мисия.

НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс

При успех обаче той ще послужи като модел за бъдещи въздушни "скаути", които ще могат да летят ниско над повърхността и да достигат места, недостъпни за конструираните от човека роувъри.

По план марсоходът с прикрепения към него мини хеликоптер трябва да бъде изстрелян през юли 2020 г. и да достигне повърхността на Червената планета през февруари 2021 г.
БТА