НАСА разработи марсиански разузнавателен хеликоптер
НАСА разработи марсиански разузнавателен хеликоптер / Guliver/Getty Images

Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, която извършва изследвания за НАСА, е разработила и изпитала прототип на разузнавателен дрон. Той е предназначен за работа на Марс, предаде на сайта си НАСА.

Една от основните трудности пред изследователските апарати, които се движат по марсианската повърхност, е в ограничената панорама, която обхващат видеокамерите им. Възвишенията пречат да се види скритата зад тях местност, накъдето марсоходът трябва да се отправи. А това създава съществени неудобства. При подобни ограничения апаратът не може да се движи по оптималния маршрут.

Устройствата за визуално разузнаване на борда на космическите апарати, които орбитират около Марс, също не са достатъчни, за да гарантират оптималното придвижване на роувърите. Затова е било необходимо създаването на нисколетящи разузнавателни хеликоптери, които да се движат в непосредствена близост до основния апарат.

Според оценката на специалистите, използването на дронове, които наблюдават местността отгоре, ще позволи три пъти да се увеличи разстоянието, изминато от марсоходите за един марсиански ден.

Дронът от хеликоптерен тип почти всеки ден ще лети пред марсохода, проверявайки различните точки от местността, които евентуално ще заинтересуват изследователите. Ще помогне на инженерите на Земята да изчислят най-добрия маршрут за движение на роувъра.

Освен това с помощта на мини хеликоптерите ще може предварително да се определят точките на въздействие, например къде да се вземат образци.

Аеродинамичният механизъм, работещ със слънчеви батерии, може да вдига около 1 килограм товар. Изследователската апаратура и елементите на системата за управление са разположени в контейнер с формата на куб.

Източник: БТА