Британските късокосмести котки са интелигентни и обичливи. Те са толерантни към деца и кучетата, което ги прави отлични семейни котки.
Харесват собствената си компания и могат да се забавляват самостоятелно, когато останат без стопанина си вкъщи. Вижте в канала "Zoo Box" във vbox7:

Положителни качества:

Те са гальовни и се привързват към хората и другите животни. Британските късокосмести котки не търсят непрекъснато внимание от човека и са по-тихи, отколкото ориенталските породи, нито са така любознателни, за да си навличат проблеми като тях!

Характеристика:

Британската късокосместа котка има къса гъста козина и също така гъст подкосъм. Характерна е с кръглата си глава и големите си кръгли очи. Очите са големи и закръглени. Ушите са с леко заострени връхчета и отдалечени. Нейните черти я правят популярна порода за участие в котешки шоута. Британската късокосместа е най-популярната котешка порода във Великобритания до 1999 г., когато е заменена от Сиамската котка. Има спокоен, уравновесен характер, умна и чистоплътна е, лесно се адаптира и се разбира с деца, кучета и други домашни любимци. Докато собствениците им са навън те предпочитат да спят.

коте
iStock/Getty Images

Размери:

Средноголяма

Тегло:    
Мъжки от 4 до 8 кг.
Женски  от 3 до 5.5 кг.

Хигиена:

Една от причините британската късокосместа котка да се радва на такава популярност през ХХ век е, че козината й не се нуждае от почти никакво разресване. Тя е къса и гъста, а котката може сама да се грижи за себе си. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

коте
iStock/Getty Images

Продължителност на живот

14-20 години

Страна:

Обединеното кралство

Произход и история:

Британската късокосместа котка е безспорно най-популярната чистокръвна порода котки в Обединеното кралство. Въпреки че първите писмени свидетелства за нея датират от началото на века, породата съществува от векове. Разнообразната им окраска, също както и ошарването на козината, са резултат от селективното развъждане на най-добрите екземпляри улични котки през XIX век и от продължаващите старателни усилия по развъждането им до ден днешен.