/ Getty Images
Дръзкият шедьовър е дело на майстора на провокацията в киното - режисьора Пол Верховен
Скандалната лента "Бенедета" вече е по родните кина.

Филмът е базиран на книгата "Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун, която е и първото свидетелство за хомосексуална жена в историята.

Действието се развива в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения.

 Вирджиния Ефира играе образа на монахинята Бенедета

Getty Images

Тя е избрана за игуменка заради необяснимите си способности, но скоро възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Иисус“. Отношенията с нейната млада помощничка в манастира Бартоломеа се трансформират в романтична любовна връзка.



Дръзкият шедьовър е дело на майстора на провокацията в киното - режисьора Пол Верховен.

"Вероятно не бих бил шокиран от подобна история, просто я прочетох и си помислих, че ще се получи интересен филм, защото толкова много се е случило от 1623 година до днес. По онова време идеята жена да бъде привлечена към друга жена е била неразбираема за хората. Вярвало се е само в това, че жената винаги ще бъде привлечена към мъжа, защото той е висшестоящият. Такова е било доминиращото мислене тогава. Римската католическа църква е стояла плътно зад него", казва режисьорът.

Един от най-скандалните моменти във филма е превръщането на дървена статуетка на Дева Мария в секс играчка. Има сериозна опасност Бенедета да отиде на Кладата и да изгори като факла, но тя запазва мълчание. До последно тя остава вярна на себе си и виденията си, и най-вече -  вярна на Бог.

Лентата вече беше представена на българската публика по време на кино-литературния фестивал "Синелибри 2021".

Официално филмът тръгва по кината - от 5 ноември.

Режисьорът Пол Верховен с двете "монахини" от филма - Вирджиния Ефира и Дафне Патакия

Getty Images

enlightened2021 Номинация „Златна палма“ от кинофестивала в Кан
enlightened2021 Номинация „Странна палма“ от кинофестивала в Кан
enlightened2021 Номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан