/ iStock/Getty Images
С пищна церемония, която стартира с пърформанс (по концепция на Мария Налбантона) и впечатляваща мултимедия започна новото издание на CineLibri в зала 1 на НДК. Почитателите на хубавото кино и литература могат да се насладят на вълнуващата програма чак до края на октомври. И този път има завладяващи заглавия. Ето ТОП 5 от тях, които тази година са част от фестивала.

iStock/Getty Images

"Бенедета"



Пол Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, най-ранния документ за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история. Премиерата на „Бенедета“ се състоя на престижния фестивал в Кан преди няколко месеца. Действието се развива в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка заради необяснимите си способности, но скоро възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка.

„Денят на флага“



Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в автобиографичната й книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“. Прожекцията в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:30 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в международния конкурс за пълнометражен игрален филм.

„Отражение“



Чудат рецепционист в хотел в Истанбул посреща гости, всеки от които води своите ежедневни битки. Но ето че настъпва хаос след пристигането на мистериозен мъж, който обявява, че е техен светец покровител. Филмът е своеобразен реверанс към автора на „Голият обяд“ Уилям Бъроуз, един от най-великите сатирици в постмодерната литература, ярка емблема на бийт-поколението.

„Кротко с конете“



Действието се развива в провинциална Ирландия. Бившият боксьор Дъглас „Ръката“ Армстронг е жестоката и предана дясна ръка на престъпната фамилия Девърс, която се занимава с разпространение на наркотици. Арм е винаги готов да нанесе побой по прищявка на най-добрия си приятел и протеже Димфна. Борбата за осигуряване на прехраната се отразява върху отношенията на Арм с бившата му приятелка Урсула и малкия им син Джак, който е аутист. Лоялността на Арм към двете му „семейства“ е подложена на изпитание, когато е помолен да убие за първи път. Тази година филмът беше отличен, като получи награда IFTA за "най-добра актриса в поддържаща роля" за Ниам Алгар. Освен това лентата имаше и няколко номинации за BAFTA.

„Фантазии“



В лентата участие записват Моника Белучи и Карол Буке. Погълнати от фантазиите си, шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот посредством ролеви игри, форми на ексхибиционизъм и въздържание. Във филма може да откриете интересни диалози и един бляскав актьорски състав.