/ iStock/Getty Images
На 2 октомври ще стартира седмото изданеие на международния кино-литературния фестивал "Синелибри". Мотото тази година е „Божествена комедия“, с което единственият кинофорум у нас отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Интересното е, че сюжетите на филмите са базирани на популярни книги.

iStock/Getty Images

Биографичната драма "Бенедета" на известния нидерландски режисьор Пол Верховен ще открие тазгодишното издание на фестивала (2-31 октомври), съобщават организаторите.

Празничната церемония на 2 октомври ще стартира в 19:00 ч. в зала 1 на НДК с фееричен пърформанс. Автор на идеята е Мария Налбантова - художник и визуален артист. В екипа участват още Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивалина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор). 

Освен филма "Бенедета" на Пол Верховен, който ще даде старт на фестивала, на 2 октомври, още две премиери ще се състоят в зала 1 на Националния дворец на културата. И двете прожекции са на 21 октомври.

Френската романтична комедия "Фантазии" е забавен филмов омнибус, в който шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот. В актьорския състав са Моника Белучи и Карол Буке. Режисьори са Давид и Стефан Фоенкинос.

"Денят на флага", в който Шон Пен дели екран със собствената си дъщеря Дилън Пен, пристига у нас веднага след премиерата на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в биографичната й книга "Истинската история за фалшивия живот на баща ми".

Над 80 % от кинотворбите ще са премиерни за България, а сред 49-те заглавия има няколко световни премиери, обявиха организаторите на кино-литературния фестивал.

Заради пандемичната обстановка и тази година фестивалът ще се проведе в два формата - на живо и онлайн.