Фолкер Шльондорф
Фолкер Шльондорф / netinfo
Директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн връчи елегантната статуетка непосредствено преди прожекцията на най-новия филм на режисьора „Завръщане в Монтаук”.
Големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф се увенча с наградата за цялостен принос към киното и литературата заради огромната вътрешна енергия, интелигентност и страст, с които одухотворява и пренася на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена. Шедьоврите на писатели като Макс Фриш, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил, Маргарет Атууд и Марсел Пруст живеят втори живот благодарение на неговата продуктивна и неизтощима фантазия.

Известният с фразата „Киното е светлина, сянка, движение“ режисьор е сред най-изтъкнатите фигури на европейското кино, спряган като един от основоположниците на „новата вълна” в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови адаптации на голям екран като „Тенекиеният барабан”, „Изгубената чест на Катарина Блум”, „Хомо Фабер”, „Горски цар”.

Шльондорф пристигна в България вчера, за да се срещне с българската публика и да стане свидетел на панорамата на негови филми в рамките на „Синелибри” 2017. Три великолепни екранизации под негова режисура можем да гледаме до края на фестивала: „Историята на прислужницата“ по дистопичното произведение на Маргарет Атууд, „Хомо Фабер“ по емблематичния роман на Макс Фриш и „Една любов на Суан“ по монументалната творба „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст.

Давид Гросман и Румен Радев
netinfo

На среща при президента на България Румен Радев вчера беше израелският писател Давид Гросман, който също гостува у нас по покана на „Синелибри”. Тази вечер от 19:00 ч. носителят на международната награда „Ман Букър“ 2017 ще представи романа си „Един кон влязъл в бар“ в литературен клуб „Перото”.

Давид Гросман и Румен Радев
netinfo