/ dariknews.archive
Андерс Тегнел е натоварен ежедневно да съобщава пред медиите новите данни за разпространението на епидемията в страната
Андерс Тегнел доскоро беше никому неизвестен служител в Шведската агенция за обществено здравеопазване. С избухването на епидемията от новия коронавирус обаче 64-годишният Тегнел се превърна в "лицето" на шведската стратегия за борба с разпространението на заразата и се сдоби с прозвището "Господин Корона". А сега ликът му вече е и обект на татуировка, предадоха световните агенции.

Първи в Швеция направил стъпка в тази насока е 32-годишният Густав Лойд Агерблад. След няколко часа в салон за татуировки в центъра на Стокхолм, той вече е горд притежател на татуировка със сериозния лик на Тегнел, мъдрещ се на лявата ръка на младия мъж.
Густав казва, че се е вдъхновил за тази татуировка от съобщение в Инстаграм от майстора на татуси Зашай Тастас, който е направил и татуировката му. В това послание се появявало и лицето на епидемиолога и в него Зашай разказвал как е правил татуировки на лица, които са му харесали. Така Густав решил да пробва да си направи татуировката с лика на Тегнел, а Зашай го направил със завидно майсторство. Медиите в Швеция пък широко отразиха това събитие. Няколко фоторепортери дори дойдоха днес да присъстват на първите щрихи от татуировката.
Густав разказа пред тях, че обичал татуировки, които имат смисъл и представляват нещо за него и понеже и COVID-19 е част от неговия живот вече, то затова и той искал завинаги да има лицето на шведската коронакриза на ръката си.
Андерс Тегнел е натоварен ежедневно да съобщава пред медиите новите данни за разпространението на епидемията в страната. Тези брифинги са от март насам. Медиите дори го представят като лицето на мекия подход в борбата с епидемията.

С хумор срещу коронавируса: Генералът и колажите (СНИМКИ)

В Швеция има и тениски с лика на Андерс Тегнел, а във Фейсбук се появи и група в негова подкрепа. В нея вече има около 85 000 членове.

Самият Тегнел се шегува с това, че вече някои си е татуирал лика му и казва, че Густав ще трябва сам да си носи отговорността за действията си.
БТА