Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл изненадващо съобщиха, че искат да се оттеглят от кралските си задължения и че ще работят за постигането на "финансова независимост“ Могат ли обаче да си го позволят и да продължат да поддържат този висок стандарт на живот и големи разходи? Вижте в канала "Royal News" във vbox7:

Всеизвестен факт е, че британското кралско семейство не изпитва недостиг на пари. През 2017 г. "Forbes" оцени финансовото състояние на кралското семейство  на 88 милиарда долара, а през 2019 г. съобщи, че нетното богатство само на кралицата се оценява на 500 милиона долара. Но с какви финансови средства разполагат поотделно принц Хари и херцогиня Меган и как спирането на парите от суверенния грант ще се отрази на богатството им? На този въпрос е трудно да се даде точен отговор, но ето какво е известно до този момент.

Принц Хари и Меган напускат кралския двор, ще работят, за да бъдат независими

Богатството на Меган

През 2019 г. "Forbes" съобщи, че нетното богатство на Меган е в размер на 2.2 милиона долара. По голяма част от него е идва от парите, които Меган е спечелила от актьорската си кариера и най-вече от ролята й на Рейчъл Зейн в сериала "Костюмари". Меган е печелила средно по 57 500 долара на епизод. Според сайта "Money" Меган разполага с двойно повече пари - 5 милиона долара.

Меган Маркъл ще озвучава анимационни филми

Богатството на Хари

Според информация на сайта "Money", богатството на Хари се оценява на стойност между 25 милиона и 40 милиона долара. Финансовото състояние на Хари е приблизително същото като това на брат му принц Уилям, тъй като двамата имат сходни източници на богатство и доходи.

И двамата братя наследиха пари от майка си, принцеса Даяна и от кралицата майка, тяхната прабаба. Смята се, че Хари е наследил малко повече от брат си Уилям от прабаба им, защото шансовете му да стане крал са много по-малки. Според "Forbes" принцеса Даяна е прехвърлила 10 милиона долара на синовете си, които те са получавали като годишни дивиденти на стойност около 450 000 долара годишно. Когато навършиха 30 години Уилям и Хари получиха пълната сума на наследените от майка им милиони.

Ключова среща на върха в кралското семейство заради Мегзит

Хари и Уилям, също като баща им принц Чарлз, получават постоянни доходи и от херцогството на Корнуол. "Forbes" съобщи миналата година, че нетните активи на херцогството са на стойност 1.3 милиарда долара, но те се разпределят между принц Чарлз, съпругата му, синовете му и техните семейства.
Хари също така спечели пари по време на военната си служба, когато като капитан на британската армия получаваше заплата в размер на около 50 000 долара годишно.

Хари и Меган
Gulliver/Getty Images

Подобно на останалите членове на кралското семейство, натоварени с обществени задължения и работещи за короната, Хари и Меган се възползваха от парите осигурявани от кралския суверенен грант, но той покриваше само 5 процента от разходите им и се използваше само за офис разходи. Херцогът и херцогинята написаха в блога си, че "предпочитат да прекъснат тази финансова връзка", тъй като се оттеглят от ролите си в монархията.