/ Gulliver/Getty Images
Британското кралско семейство спешно търси изход от ситуацията с херцозите на Съсекс
Принц Хари и съпругата му Меган обясниха как си представят оттеглянето от задълженията си като старши членове на британското кралско семейство в лично изявление, съобщи Би Би Си. На чудесно оформения си уебсайт херцозите на Съсекс навлизат в подробности как според тях ще изглежда бъдещето. Остават обаче въпроси, въпроси, въпроси и още въпроси.
 

Веднага се очертават някои очевидни противоречия. Три пъти в изявлението си двойката изтъква с какво желание очаква да продължи да служи на кралицата. Елизабет Втора обаче не е получила възможността да се запознае с плановете им, да не говорим, че не ги е одобрила.

Принц Хари и Меган пишат на сайта си, че искат да запазят някои кралски ангажименти (и съответно кралските титли). Те дават да се разбере, че не са готови да продължат да приемат установения начин за медийно отразяване на дейността на кралското семейство.

Принц Хари и Меган отново в Лондон
/ Gulliver/Getty Images

Истината за принц Хари и Меган – какво се случва в кралското семейство?

Хари и Меган искат да създадат отделна организация, която понякога ще работи с двореца, но изглежда не са обсъдили с никого там как ще функционира тя.

Те се стремят към финансова независимост чрез придобиване на професионални приходи. Но никъде не споменават риска да бъдат обвинени, че извличат парични облаги от принадлежността си към кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделен "аристократичен" двор, който да действа по техни правила. Но в същото време смятат, че могат да останат членове на британската монархия, която има прецизно изготвен набор от собствени правила.

Меган и Хари
Gulliver/Getty Images

Принц Хари и Меган напускат кралския двор, ще работят, за да бъдат независими

В някои среди се говори, че ходът на херцозите е бил провокиран от сензационната новина на "Сън" от сряда, че семейството смята да прекарва повече време в Канада и тепърва ще обсъди въпроса с кралицата и с принц Чарлз. Ако случаят е такъв - а медийната стратегия на двойката със сигурност е неконвенционална, той донякъде обяснява защо въпросите са повече от отговорите.

Тези, които винаги са обвинявали Меган, отдават решението на нея. Но това е доста далеч от истината. Пътят на Хари в кралското семейство винаги е бил труден. Върху него пада дългата сянка от ранната смърт на майка му, медийният интерес върху младежките му грешки и необичайното любопитство към връзките му, а по-късно и към брака му.
 

За разлика от брат си Уилям, Хари така и не свикна с медиите и все още е видимо как се отдръпва пред камерите и въпросите на журналистите. Освен това той очевидно се отегчава от церемониалната част от задълженията си.

Казано накратко - Хари отдавна иска да излезе от всичко това. И заедно с жената, която обича, вече смята, че е намерил изход. Но начинът, по който той и семейството му излиза, е слисващ.

Ден последен на Хари и Меган в Африка
Gulliver/Getty Images

След Брекзит Великобритания се готви за Мегзит (ВИДЕО)

Дворецът рядко дава изявления за това как се чувстват членовете на кралското семейство по определени теми.

Но източник оттам каза пред Би Би Си часове след изявлението на принц Хари и Меган, че старшите членове на кралското семейство са "наранени" и от съдържанието, и от начина, по който бе разпространено изявлението. Това е тревожен сигнал и за това как занапред ще действа дворът на Хари и Меган.
 

Ако те разпространяват изявления от такова значение по начина, по който го сториха сега, докато са още под шапката на двореца, как ли ще се държат, когато са на хиляди километри разстояние и далеч от очите на семейството и придворните?

Сега дворецът трескаво се опитва да очертае как ще функционира новата им роля занапред. Но там са наясно с предизвикателствата и сложните въпроси, особено що се отнася до въпроса за парите. Истината е, че вероятно няма да се намери пресечна точка между нуждата на двореца от контрол и желанието на херцозите на Съсекс да живеят живота си, както желаят. Възможно е между двойката и кралското семейство да се получи по-дълбоко и по-официално разделение.

Меган и Хари в Йоханесбург
Gulliver/Getty Images

Хари и Меган получиха нестандартни предложения за работа

В тази връзка по последна информация британската кралица Елизабет Втора и останалите старши членове на кралското семейство се опитват спешно да изготвят план за принц Хари и съпругата му Меган след шокиращото решение на двойката, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Хари и Меган не са се консултирали относно направеното в Инстаграм съобщение нито с кралица Елизабет Втора, посветила живота си на обществения си дълг, след като през 1952 г. наследява баща си на британския трон, нито с престолонаследника принц Чарлз.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” - The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on


Полу-кралски особи

На този етап остава неясно как 35-годишният Хари, който е шести поред за наследяване на британския престол, и 38-годишната Меган ще станат "полукралски особи" - термин, въведен от биографите, и кой ще плаща за трансатлантическия им начин на живот.

Досега никой от старшите членове на британското кралство семейство не е направил изявление, но според пресата решението на двойката силно е разгневило принц Чарлз и принц Уилям.

Меган и Хари в Йоханесбург
Gulliver/Getty Images


Хари отдавна негодува срещу отношението на таблоидите към него и съпругата му. В съобщението се посочва, че двамата с Меган ще ограничат медийния достъп до ангажиментите им.

"Това, което наистина ме подразни, е че не можеш хем да запазиш тортата, хем да я изядеш. Не можеш да си в Америка и следващата минута да си в Лондон. Или си кралска особа, или не си", казва ветеранът фотограф Артър Едуардс от в. "Сън".

Ръсел Майърс от в. "Дейли мирър" прогнозира, че решението на Хари и Меган ще има определени последствия за всички замесени.

Принц Чарлз, от своя страна, отдавна желае да ограничи броя на старшите членове на кралското семейство във фокуса на общественото внимание.

Прибързаността на решението обаче повдига въпроси за семейството след година, белязана и от оттеглянето на принц Андрю от обществени задължение на фона на скандала с Епстийн.

Кралските коментатори правят паралел между абдикацията на крал Едуард Осми, който се отказва от трона през 1936 г., за да се ожени за Уолис Симпсън - също като Меган разведена американка, и да заживее във Франция.

Меган и Хари
Gulliver/Getty Images


Кой плаща?

Опонентите на монархията не пестят язвителността си.

"Данъкоплатците с право ще се запитат кой ще финансира презокеанския им начин на живот, допълнителната охрана и пътуванията напред-назад между Великобритания и Северна Америка", казва Греъм Смит, който ратува за премахване на монархията.

Междувременно Ройтерс отбелязва, че дори временното пребиваване на Хари и съпругата му в Канада ще струва скъпо на данъкоплатците с оглед на разходите за охраната им.

Меган, известна с ролята си в телевизионния сериал "Костюмари", може да се завърне към актьорството в САЩ, въпреки че остава неясно как от Двореца биха погледнали на подобно решение.

Меган и Хари
Gulliver/Getty Images


"Вероятно тя ще трябва да подбира внимателно ролите си, тъй като е член на кралското семейство. Едва ли ще я видим, например, в твърде разгорещени сцени", казва кралската биографка Пени Джунър.

Решението на Хари и Меган очаквано стана водеща тема в британските медии, припомня ТАСС. Направено от YouGov допитване установи, че общественото мнение е на страната на двойката. Подкрепата си за Хари и Меган са заявили 45 процента от анкетираните, докато против решението им са гласували 26 процента от участниците.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА