Шерифи ще следят за чистотата във Виена
Шерифи ще следят за чистотата във Виена / netinfo

От февруари следващата година в австрийската столица ще започнат да патрулират шерифи, които ще следят за чистотата, съобщи австрийската телевизия.

30 служители ще следят виенските улици да не бъдат замърсявани с хранителни и битови отпадъци, а също така ще налагат глоби. Сумата на първата глоба ще бъде 36 евро, но в случай на повторно „престъпление срещу чистотата“ санкцията може да достигне до 2 хиляди евро.

Преди всичко „шерифите по чистотата“ ще трябва да обръщат внимание на количките за пазаруване в магазините, които са изоставени на улиците от немърливи клиенти, а също така и на кучешки екскременти, които собствениците на домашни любимци са задължени да почистват със специални целофанови пликове. Подобни пликове има навсякъде до кофите за боклук.

Все още не е взето решение относно униформата на „санитарите на града“. Но техните задължения са точно разписани: те могат да спират човек, да проверяват документите му и в случай на нарушение да му налагат глоба. Шерифите не могат да използват сила, нямат право да носят оръжие и даже газови спрейове, съобщи БГНЕС. В случай на неподчинение те могат да се обърнат за помощ към полицията.