/ iStock/Getty Images
Руски имперски бижута, изнесени нелегално по време на революцията от 1917 г., ще се продават заедно с редки диаманти на търг следващата седмица в Женева, съобщи Ройтерс.

Оранжево-розов диамант от 25,62 карата с първоначална оценка 3,6 милиона швейцарски франка-5,38 милиона швейцарски франка (3,9 милиона щатски долара - 5,9 милиона щатски долара), инкрустиран в пръстен, е водещият лот в традиционния търг на бижута, организиран от аукционна къща "Сотбис" в швейцарския град на 10 ноември.

"Пазарът в момента е много динамичен и след пандемията хората имат силно желание да купуват бижута, да купуват нещо материално, на което да се наслаждават", каза Оливие Вагнер, водещ експерт по бижутата в "Сотбис".

За колекционерите на исторически скъпоценности се предлага голяма овална брошка със сапфир и диамант в комплект с обеци от колекцията на великата княгиня Мария Павловна, леля на последния руски император Николай Втори.

"Принадлежали са великата княгиня Мария Павловна, която е била кралицата на светския живот в Санкт Петербург. Тя е била съпруга на великия княз Владимир, син на Александър Втори и е имала фантастична колекция от бижута", каза Вагнер.

Колекцията бил поверена на нейния приятел, британския дипломат Албърт Хенри Стопфорд, който я пренесъл в Лондон, за да я опази, заедно с други бижута, оценявани на 280 000-480 000 швейцарски франка, казват от аукционната къща.

Седмицата на лукса на "Сотбис" включва и онлайн търга на модни продукти, насочена към млади колекционери. Сред лотовете са дамски чанти с имената на филмови звезди като Грейс Кели и Джейн Бъркин и маратонките, носени от покойната звезда на НБА Кобе Брайънт. Моделът на "Найки" в жълто и черно е оценен на 25 000-35 000 швейцарски франка.
NOVA