Акустична китара "Ямаха" с 12 струни, принадлежала на един от основателите на британската рок-група "Пинк Флойд" Сид Барет, беше продадена на търг на аукционна къща "Чефинс" в Кембридж за 19,9 хиляди британски лири, съобщи Би Би Си.

Инструментът от 1969 г. бил предложен за продажба от племенника на китариста Марк Барет при първоначална оценка от 5-10 хиляди британски лири.

Сид Барет, който почина през 2006 г., говори за тази китара в интервю за сп. "Ролинг стоун" през 1971 г. "Това е новата ми дванадесетструнна китара. Сега свиквам с нея", казва китаристът.

Племенникът Марк, който е на 57 години, каза пред агенция ПА, че инструментът дълго време бил съхраняван от баща му, който му я предал през ноември 2020 г., малко преди смъртта си.

Клиент от Франция купил китара, казаха от аукционната къща. Той придобил за 2 300 британски лири и градинска маса, изработена от прочутия китарист. Марк Барет предоставя средствата от продадените лотове на благотворителната организация "Майнд", която подкрепя хора с психични заболявания.

"Множество суперфенове на "Пинк Флойд" участваха в търга и с успешните наддавания от цял свят легендата Сид продължава да живее", коментира Мартин Милард, директор на "Чефинс".
БТА