/ ThinkStock/Getty Images
Австралийски учени разгадаха защо някои портокали изведнъж се сдобиват с морав цвят, след като бъдат прясно нарязани с нож, съобщава ДПА.

Учени дешифрираха генома на портокала и мандарината
 
Изследването било проведено, след като домакинята Нети Мофит, жителка на предградие на Бризбейн, забелязала странното явление.
Тя разрязала пресен портокал за своя 2-годишен син, който бързо след това станал с пурпурен цвят. "Цитрусът изглеждаше, сякаш някой го е потопил в мастилница, каквато няма вкъщи", коментира изумената австралийка.

Цитрусовите плодове предпазват мозъка от увреждания
 
Плодът бил с непроменен вкус, въпреки нездравия си цвят.
Учените установили, че реакцията се получава след като портокалът влезе в контакт с наострен нож. Стюарт Карсуел от здравното ведомство на Куинсланд провел редица тестове.

Каква е разликата между клементина, портокал, сацума и тангерина?
 
Оказало се, че антоцианините, антиоксидантите, влизащи в състава на този цитрусов плод, реагират на стоманените частици на наскоро наточеното острие на ножа.
При този процес портокалът става с морав цвят там, където е преминал металът. От здравното ведомство уточниха, че портокалите с променен цвят не са опасни за хората, които ги консумират.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА