геомагнитна буря
геомагнитна буря / iStock/Getty Images
Земята ще преживее в нощта срещу четвъртък първата си от няколко години насам мощна геомагнитна буря, предизвикана от изхвърлянето на коронарна материя от Слънцето, което се състоя в понеделник, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на Лабораторията по рентгенова астрономия към Руската академия на науките.

Първите облаци със слънчева плазма се очакват още утре сутринта, на 9 декември, окото 0:2-0:3 часа българско време. А основното изригване ще достигне до орбитата на нашата планета около 21-23 часа българско време на същия ден. Цялата наша планета ще се зареди със слънчево вещество приблизително в период не по-голям от едно денонощие до средата на 10 декември, се казва в съобщението.

Както отбелязват учените, тази геомагнитна буря ще бъде предизвикана от сравнително слабо слънчево изригване от клас C7.4, което беше регистрирано вчера. Това събитие стана третата проява на активност на светилото за последните няколко седмици. Данните свидетелстват, че звездата постепенно се "събужда" след периода на ниска активност, стартирал през септември 2017 година.



Новото изригване на Слънцето стана в същия регион, в който по-рано възникна най-мощното събитие за годината, регистрирано в края на месец ноември. Слънчевият участък по това време не беше насочен към Земята и изхвърлената плазма премина покрай нашата планета, припомня агенцията
БТА