Проверяват готовността за евакуация при изригване на Везувий
Проверяват готовността за евакуация при изригване на Везувий / netinfo

Край Неапол, в района на Везувий, се провеждат учения за евакуация на местното население в случай на изригване на вулкана, предаде АФП.

В ученията под кодовото название „Мезимекс” са включени по 100 представители на 18 селища, разположени в подножието на Везувий. Чрез тях се тестват средствата за евакуация на населението.

Според началника на италианската служба за Гражданска отбрана Гуидо Бертолазо проливният дъжд е направил обстановката още по-истинска. Колкото по-усложнени са условията на провеждане на ученията, толкова по-добра е проверката на подготовката за евакуация на хората в случай на действително изригване на вулкана, заяви той.

Ученията продължиха четири дни, за да се премине постепенно от равнище "бдителност" до "тревога" в неделя. Мобилизирани бяха полицаи, служители на жандармерията, пожарникари и доброволци от гражданската отбрана.

Разработеният спешен план за евакуация в т.нар. „червена зона” обхваща 600 000 души, пряко застрашени при евентуално изригване на Везувий. Последното изригване на вулкана бе на 18 март 1944 г., когато в продължение на 11 дни той бълва лава, преди отново да заспи. Тогава загинаха 26 души и 12 000 останаха без покрив.