Пролетната умора е общо известно явление, което засяга много хора, особено след зимния период.

Симптомите могат да включват умора, липса на енергия, раздразителност и общо чувство на изтощение. Въпреки че пролетната умора може да бъде трудна за справяне, съществуват няколко съвета, които могат да помогнат, за да се подобри състоянието ни и да се възвърне енергията.

1. Правилно хранене 

Включете в диетата си хранителни продукти, богати на витамини и минерали, като плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Избягвайте тежката и мазна храна, която може да допринесе за умората.

пролетна умора
iStock

2. Правилно хидратиране 

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за поддържане на енергията и бодростта. Опитайте се да пиете поне 8 чаши вода на ден.

3. Редовни физически упражнения

Физическата активност може да помогне да се подобри циркулацията на кръвта и да се увеличи енергията. Опитайте се да правите поне 30 минути умерено упражнения всеки ден.

iStock

4. Приемайте витамини 

При пролетна умора витамини като С и В1 се препоръчат. Яжте малки количества питателна храна. Уверете се, че поне една трета от менюто ви съдържа пресни зеленчуци и плодове. Ще получите достатъчен прием на витамин С. Приемайте достатъчно витамин В1, за да функционират правилно нервната и кръвоносната система. Можете да го получите, като консумирате боб, ядки, семена, риба, свинско месо, спанак, аспержи и зърнени храни. Високият прием на зеленчуци и плодове ще помогнат да си осигурите нужните витамини за пролетна умора. Ще подобрите защитните сили на организма и ще укрепите имунната система.

5. Използвайте етерични масла

Етеричните масла от мента, мащерка и здравец проникват в организма и действат благоприятно на всичките му жизнени функции. Масажът с тези масла и вдишването им имат противовъзпалителен и укрепващ физиката ефект.