Предлагат легализиране на многоженството и опиума в Киргизстан
Предлагат легализиране на многоженството и опиума в Киргизстан / netinfo
Киргизстанските двуженци ще бъдат задължени да се женят за вдовици и проститутки, пише в заглавие руското електронно издание "Утро".

Парламентът в Киргизстан ще разгледа този месец поправки в наказателния кодекс, които отменят наказанието за многоженство - до две години лишаване от свобода. Според правосъдния министър Марат Каипов, вносител на проекта, "това е измислено престъпление и натрапено наказание".

Днешното положение поставя под въпрос равноправието между двата пола в Киргизстан - една демократична и правова държава, смята министърът. "Нали не търсим от жените отговорност за двумъжество!", поясни той.

Президентът Курманбек Бакиев реагира доста хладно на парламентарната инициатива, отбелязва "Утро". По време на тържество по случай Деня на жената той нарече чиновниците, разискващи въпросите около многоженството, "обикновени безделници". "Ако някой много иска да има две жени, той ги има отдавна", пошегува се държавният глава.

Ако наказанието бъде отменено, всички желаещи да се сдобият с втора съпруга трябва да бъдат задължени да се женят за вдовици или проститутки, коментираха представителки на киргизстанско женско движение, цитирани от "Утро".