Прадядото на кенгуруто не е скачал
Прадядото на кенгуруто не е скачал / netinfo
Вкаменелост на 25 млн. години разкри, че прародителят на австралийското кенгуру само е тичал напред назад, но не е скачал, имал е подобни на кучешките зъби и може би се е катерел, пише АФП.

„Това е пра-пра-пра-пра-прадядото на днешните кенгура, каза палеонтологът Бен Киър от университета Троуб пред вестник "Ню Ейдж", цитиран от БГНЕС. Намереният в щата Куинсланд през 1990 г. почти цял скелет на праисторическо кенгуру е на нов вид, наречен nambaroo gillespieae. Киър заяви, че изследванията са установили, че nambaroo gillespieae, което е било с ръст като на малко куче и е имало кучешки зъби, е имало силни мускулести предни крака, което показва, че е тичало като опосум.

Праисторическото кенгуру е имало гъвкави крака, което подсказва известна способност за скачане като съвременното кенугру. То е живяло в гъсти гори, което предполага, че се е хранело с плодове или гъби. Това примитивно кенгуру е скачало до ниските клони на дърветата, ядяло е и гъби и паднали плодове, счита ученият.

Смята се, че представителите на този вид са еволюирали в по-едри скачащи животни, хранещи се с трева, когато растителността е станала по-суха и тревиста преди около 10 до 15 млн. години.