В ролята на Никола в „Пирани“ се превъплъщава Франческо Ди Наполи
В ролята на Никола в „Пирани“ се превъплъщава Франческо Ди Наполи / Gulliver/Getty Images
Филмът "Пирани", разказващ за децата, въвлечени отрано в престъпността и наркотрафика на неаполитанската мафия, и вдъхновен от едноименната книга на разследващия журналист Роберто Савиано, беше представен на кинофестивала в Берлин. Продукцията е сред 16-те, които участват в надпреварата за голямата награда Златната мечка, предаде Ройтерс.
 
Романът на Савиано, по който е заснет филмът, е опит да се проникне в емоционалния живот на тийнейджъри, които осъзнават, че могат да станат преждевременно жертва на насилието. Продукцията проследява живота на момче на име Никола, което постига шеметна кариера в престъпните среди.

"За първи път в историята на международната престъпност дете се издига до най-висшите нива на престъпна група", разказва Савиано по повод представянето на филма по романа му.

Разследващият журналист Роберто Савиано е автор на романа Пирани
Разследващият журналист Роберто Савиано е автор на романа „Пирани“ Gulliver/Getty Images

"Винаги е имало деца в тези организации, но те никога не са били босове. Това е единственият случай в историята и именно това ме заинтригува и ме накара да работя по него", допълва Савиано, който живее по 24-часова охрана заради това, че изнася наяве тайни на организираната престъпност.
 
Действието в романа и във филма се развива в Рионе Санита, беден район в центъра на Неапол. В продукцията участват деца, които нямат актьорски опит и са от квартала. Това само допринася за автентичността на драмата, режисирана от Клаудио Джованези.

Режисьор на Пирани е Клаудио Джованези
Режисьор на „Пирани“ е Клаудио Джованези Gulliver/Getty Images

В ролята на Никола се превъплъщава Франческо Ди Наполи. В началото на филма Никола продава марихуана за местна престъпна банда. Той иска по този начин да накара бандата да спре да рекетира майка му, която има магазин за химическо чистене.

Не след дълго Никола вече подпалва коли и убива противници в престъпния бизнес. Паралелно с това момчето изживява типичен тинейджърски романс със сервитьорка от квартала на име Летиция, в чиято роля се превъплъщава Вивияна Апреа.

В ролята на Никола в Пирани се превъплъщава Франческо Ди Наполи
В ролята на Никола в „Пирани“ се превъплъщава Франческо Ди Наполи Gulliver/Getty Images

Савиано казва, че искал да разбере "какво изпитва един тийнейджър, когато заработва милиони евро и когато преди всичко знае, че върви към смъртта си". Според Франческо Ди Наполи пък деца като Никола действат по този начин, водени от чувството, че нямат алтернатива.
 
"Ако произхождате от изключително бедно семейство и нямате нищо друго, тогава имате само глад", казва Артьом Ткачук, който изпълнява ролята на друг член на престъпната банда. "Алтернативата е да имаш мечта, да можеш да се бориш за нещо, което обичаш", допълва той.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА