Пицата е най-фалшифицираното италианско ястие
Пицата е най-фалшифицираното италианско ястие / netinfo

Пицата е италианското ястие, което най-често се фалшифицира в чужбина. В Съединените щати има видове пица, които нямат нищо общо с реалното италианско ястие, пише БГНЕС, като цитира Националната академия на италианската кухня.

Според академията второто най-подражавано ястие е десертът тирамису, следвано от пастата лазаня, спагетите по болонски /ала болоньезе/, спагетите с миди и т.н.

Неотдавна академията поиска от всяко от своите 73 представителства в чужбина да изследва до каква степен се фалшифицират и променят ястията от италианската кухня. 47 на сто от готвачите в италианските ресторанти в чужбина не са италианци. Едва един от всеки 10 чуждестранни готвачи в италиански ресторант пък е учил занаят на Апенините.

Оригиналната италианска рецепта бива модифицирана в 60 на сто от случаите, твърди още изследването. Общо взето, доминираща в чужбина е кухнята italian fusion, която според академията е по-скоро италианско объркване. В повечето случаи липсват както оригиналните продукти, така и информация за истинските рецепти. Много от готвачите в италианските ресторанти в чужбина готвят „на око“ и се адаптират към местната обстановка и вкусове.

Същественият проблем обаче е друг - твърди още Академията на италианската кухня - и той се състои във факта, че няма такова нещо като италианска кухня. В Италия има регионални кухни.