Пчелите най-лесно научават чужди езици
Пчелите най-лесно научават чужди езици / netinfo
Азиатските и европейските медоносни пчели могат да живеят в мир заедно, защото с лекота научават “танцовите езици” на чужденките въпреки различните диалекти, с които са израснали. Това се казва в заключението на учените от Австралия, Китай и Германия, които са изследвали древните форми на общуване.

Според тях също като хората и пчелите могат да заучават нови умения. Деветте вида медоносни пчели по света са се разделили преди 30-50 млн. години и са развили различни танцови езици. Съдържанието на посланията е едно и също, но кодирането му се различава между видовете – съвсем като при човешките езици, съобщава БГНЕС.

Учените успешно създали колония от азиатски и европейски пчели – двата най-отдалечени географски разновидности на насекомото. Те забелязали, че азиатките започват да следват танците на европейките и с времето съумяват да дешифрират правилно кодираната информация. Танците на пчелите предават съобщения за новооткрити пасища, места за водопой или почивка, ухажване и др., обясни д-р Шаоу Жан от изследователския център за биологични науки в Австралийския държавен университет.