Патрик Суейзи гневен, уплашен и решен за борба с рака
Патрик Суейзи гневен, уплашен и решен за борба с рака / БГНЕС

Актьорът Патрик Суейзи заяви, че е уплашен, гневен и „минаващ през ада“ заради рака на панкреаса, но една година, след като му бе поставена тази диагноза, той е решен да продължи да се бори. „Можете да се обзаложите, че минавам през ада“, заяви звездата от „Мръсни танци“ в първото си телевизионно интервю откакто през януари 2008 г. бе диагностициран с една от най-смъртоносните форми на рака.

„Има много страх... Да, улашен съм. Да, гневен съм. Да, питам: защо на мен?“, заяви 56-годишният Суейзи пред Барбара Уолтърс в интервю, което ще бъде излъчено в сряда. Суейзи, който бе принуден миналия месец да отрече публикации на таблоидите, че е близо до смъртта, заяви пред Уолтърс, че лекарите са определили заболяването му като четвърта фаза на рак на панкреаса и че болестта вече е дала разсейки по черния му дроб. Американското общество за борба с рака посочва, че тази форма на болестта има за пет години едва 5% шанс за оцеляване. Суейзи посочва, че отговорът му на това бил: „Гледайте ме! Гледайте какво успявам да постигна!“

Актьорът и танцьор е преминал курс по агресивна химиотерапия и лечение с експериментално лекарство. Тогава той изуми индустрията с началото на снимките на нова детективска серия „Звярът“ и то по времето, когато провеждаше химиотерапията и без да употребява болкоуспокояващи лекарства. „Всеки си мислеше, че съм превъртял, мислейки си, че ще правя телевизионно шоу“, говори той по повод 12-часовите работни дни, основно в студа, нощни условия в Чикаго. За пет и половина месеца снимачен период, Суейзи е пропуснал ден и половина. Излъчването на готовия сериал започва по кабелната мрежа „A&E“ на 15 януари.

Суейзи е познат по цял свят с ролята си на инструктор по танци във филма от 1987 г. „Мръсни танци“, вдъхновил постановки в Лондон, Австралия и Канада. За славата му допринесе и култовият филм от 1990 г. с Деми Мур, „Дух“. Със съпругата си Ниеми са женени от 33 години,. Актьорът споделя, че е бил изумен от изблика на любов от феновете, след като му е била поставена диагнозата, въпреки че не му е приятно да бъде икона за това, че живее с рак.

„Мечтая за бъдещето, бъдеще с дълъг и здрав живот, не изживян в сянката на рака, но в светлината“, заяви Суейзи на Уолтърс. „За мен победата е да не се предавам, няма значение какво идва насреща ми, мога да го приема. И мога да продължа напред“, посочва актьорът-мечта за много жени по цял свят, отбелязва БГНЕС.