Папа Франциск телефонира на монахини в Испания, но не получи отговор
Папа Франциск телефонира на монахини в Испания, но не получи отговор / снимка: Guliver/Getty Images

Запис с любопитно телефонно обаждане на папа Франциск до монахини в Испания, бе излъчен днес от италиански телевизионни канали.

На 31 декември преди обед папата позвънил лично в манастира в испанската провинция Кордова, за да отправи новогодишни пожелания към монахините от Кармелитския орден и останал изненадан, че никой не отговаря на телефона.

„Какво толкова важно имате да правите, че не отговаряте на телефонни обаждания? Аз съм папа Франциск и исках да отправя пожеланията си в края на годината. Ще видя дали по-късно ще мога пак да ви се обадя. Бог да ви благослови”, гласи съобщението, което той записал на автоматичния телефонен секретар.

В момента в метоха живеят пет монахини, от които две са от родината на папата Аржентина, една е от Венецуела, а другите две са испанки. Те посвещават времето си главно на молитви, на  шиене на бебешки дрешки и рисуване на изображения на младенеца Исус Христос, посочва БТА.

Вълнението им от пропуснатото обаждане на папа Франциск било неописуемо и те останали неотлъчно до телефона. След няколко часа той отново позвънил и в продължение на 20 минути разговарял с монахините.

За папата е по-лесно да се свърже с някого по телефона лично, докато обратното засега е невъзможно, но при въведения от Франциск нов стил на скромност и непосредствено общуване с хората няма да е изненадващо, ако един ден реши да отговаря сам и на телефонни обаждания.