Папа Бенедикт Шестнайсети замина за Мексико
Папа Бенедикт Шестнайсети замина за Мексико / снимки: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети замина на посещение в Мексико, предаде ДПА. Освен Мексико папата ще посети и Куба.

Бенедикт, който навършва 85 години следващия месец, използва бастун до самолета на "Ал Италия" на летище "Леонардо да Винчи" в италианската столица.

Самолетът излетя малко след 9,50 часа местно време (8,50 по Гринуич), съобщиха служители на летището, цитирани от ДПА. Очаква се да пристигне на летището в Леон, щата Гуанахуато, след около 14 часа. Бенедикт ще бъде посрещнат от мексиканския президент Фелипе Калдерон, който планира лична среща с него в събота.

На борда на папския самолет Бенедикт Шестнайсти каза пред журналисти, че комунизмът вече не работи на Острова на свободата, предаде Ройтерс. "Днес вече е очевидно, че марксистката идеология по начина, по който тя бе замислена, вече не действа", изрази мнение Светият отец. Папата добави, че католическата църква е готова да помогне на Куба да намери нови пътища за развитие.

Папа Бенедикт Шестнайсети замина за Мексико
netinfo

Очаква се милиони хора да излязат по улиците, за да видят папата по време на тридневната му визита в централния мексикански щат Гуанахуато, отбелязва БТА.

Бенедикт Шестнайсети няма да посети столицата Мексико заради разположението на града на голяма надморска височина (2420 метра), тъй като Ватикана смята, че няма да бъде добре за здравето му.

В неделя Бенедикт заминава за Куба, където ще посети Сантяго де Куба и столицата Хавана. Той ще говори за правата на човека, а източници от Ватикана не изключват и среща с бившия президент Фидел Кастро, но отричат планове за среща с кубински дисиденти.

Папата ще изнесе публична литургия на острова два пъти, включително на Площада на Революцията в Хавана. Бенедикт се връща в Рим на 29 март.