Откъде идва името на морското свинче?
Откъде идва името на морското свинче? / Thinkstock/Getty Images

Защо на морското свинче му викат така, като не е нито морско, нито е свинче?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ние имаме понятието за морско свинче от Русия, за пореден път, а те го имат от Германия, пак за пореден път. На старогермански най-напред така е било името на делфина. В началото оригиналната морска свиня бил делфинът, заради странните звуци, които издавал. Обаче след откриването на Америка са открити и морските свинчета, така че делфините успяват да се отърват от този идиотски прякор. Но го получават бедните гризачи. Сега ще изясним защо.

Латинското име на морското свинче е cavia porcellus. Дължим го на шведския зоолог Карл Линей от 1758 година. Той измисля името, но то вече е било популярно под някаква форма. Porcellus означава свинче, прасенце. Това е ясно. Но какво е cavia в латинското наименование. Думата е съчинена. Това е португалското произношение на думата на езика тупи и значи плъх. Така индианците в Южна Америка са наричали тези животинки-плъхове. Не са ги различавали от останалите едри гризачи, с изключение на това, че са го опитомявали. Когато идва европеецът, той не само дава ново име на животните-плъхове, прасенца, но дава и ново име на коренното население на континента-индианци. Ние до ден днешен наричаме тези хора с грешния етноним-индийци, та какво остава за някакво си космато гризаче, наречено прасе.

Защо обаче прасе? Няколко са причините. Първо, това животно е било опитомено още 5 000 години преди Новата ера и някои породи са били използвани за месо. То лесно е отглеждало, бързо се въдело и не било претенциозно. Когато дошли европейците, те разбрали за тази практика на местните, освен това видели как отглеждат гризачите, като прасета, пък и самите гризачи издавали подобни звуци. Новодошлите си казали: Охо, вие имате плъхове-прасета. И понеже не били големи колкото прасета, ги умалили. Оттам плъхове прасенца, cavia porcellus.

Изяснихме си свинската част, а сега да изясним и морската. Тя е малко по-сложна. Морските свинчета не обичат водата, не са морски животни, дори не са крайбрежни. Обаче като станало ясно, че могат да се ядат, моряците започнали да ги използват за храна на корабите. На вас сега ви е странно как някой яде симпатичния гризач, но морските вълци нямали подобен сантимент и си ги похапвали. Те знаели, че животните се наричат плъхове прасенца, обаче никой не бил паднал толкова ниско, че да си признае, че яде плъхове. Така те се придържали към тезата, че ядат прасенца, ама специални, за морско време, морски прасенца, морски свинчета, доста мънички, затова умалени. И така морските свинчета се сдобили с името си.

Добре, но като ги докарали в Европа, тези симпатяги, населението си имало достатъчно истински свине и достатъчно истински плъхове, та косматковците станали домашни любимци. Никой вече не ги ядял. Но името им останало-морски свинчета.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате