/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от Археологическия и етноложки музей към университета в Сао Пауло, Бразилия, са установили, че ловци и събирачи на плодове в югозападната част на Амазония са станали фермери преди повече от 6000 години, т.е. значително по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи Лента.

Изгубеният древен град в Амазония (ВИДЕО)

Археолози са изследвали артефакти, намерени близо до водопада Теотонио в река Мадейра - един от притоците на Амазонка. Изяснено е, че инструментите били използвани за приготвяне на храна.
 

Три цивилизации, които изчезват по необясним начин

Освен това са открити признаци за отглеждане на селскостопански култури, включително маниока, тиква, фасул, както и гуава и представител на семейство кариокарови. Находките датират отпреди 7000-12 000 години.

Пътешествие до сърцето на Амазония (СНИМКИ)

През февруари американски археолози откриха в Гватемала следи от над 60 000 неизвестни дотогава на учените съоръжения на цивилизацията на маите. По мнението на специалистите наличието на много напоителни канали, пътища, крепости и пирамиди навежда на мисълта, че в древността в изследваните сега територии е имало десетки големи градове.
БТА