Отказването на цигарите подобрява настроението
Отказването на цигарите подобрява настроението / www.sxc.hu

Много пушачи палят цигара, за да се успокоят в периоди на стрес. Но американски учени установиха, че отказването на цигарите прави хората по-щастливи.

Учени от университета Браун и университета в Южна Калифорния съобщиха, че спирането на цигарите не е психологическа жертва в името на физическото здраве, както смятат повечето пушачи.

"Ако хората се откажат от цигарите, депресивните им симптоми ще изчезнат, а ако отново се върнат към вредния навик, настроението им отново ще стане същото като преди", съобщи авторът на изследването Кристофър Кахлер от университета Браун.

Учените изследвали група от 236 мъже и жени, които се опитвали да откажат цигарите. Те трябвало да спрат да пушат на определена дата, като били изследвани за депресивни симптоми седмица преди датата и две, осем, шестнадесет и двадесет и осем седмици след датата на отказването.

Близо половината от участниците в изследването, които не успели да оставят цигарите, останали нещастни през целия период на изследването. Една пета се отказали само за две седмици, около една шеста успели да спрат цигарите до осмата седмица, а същият процент хора се отказали от вредния навик за целия период на изследването.

Учените установили, че участниците, които се отказали от цигарите, били най-щастливи в началото и запазили повдигнатото си настроение до края на изследването, допълва БГНЕС.

Тези, които се спрели цигарите временно, били щастливи, докато не пушели, но настроението им помръкнало значително, когато отново се поддали на изкушението.