Осем хорови формации на фестивал в Сливен
Осем хорови формации на фестивал в Сливен / Sofia Photo Agency

Международен фестивал на източно-православната музика „Николай Триандафилов – Сливенец" ще се проведе в Сливен. Официално той ще бъде открит в църквата „Св. Богородица" тази вечер от 18 часа.

Осем хорови формации ще се представят във форума, сред тях е хор за източно-православна музика от Русия. В Сливен е и католически хор от Хърватия. Негов диригент е Петя Тодорова, която е племенница на видния сливенски музикален деец Мишо Тодоров.

Фестивалът е част от програмата за честване на празника на града – Димитровден. Той се провежда под патронажа на Сливенския митрополит Иоаникий и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Сливен. Сред организаторите са също министерството на културата и читалище „Зора".

На участниците се осигурява адаптираните от сливенския диригент Методий Григоров за изпълнение на български език църковни музикални творби. Засега фестивалът няма конкурсен характер, но в неговия статут е заложено, ако се явят повече авторски църковни произведения на български език, той да придобие конкурсен характер, обясниха организаторите.

В неделя изпълненията започват в 11 ч., отново в църквата „Света Богородица".