Нови изследвания ще разкрият тайни, свързани с египетските пирамиди
Нови изследвания ще разкрият тайни, свързани с египетските пирамиди / снимка: Guliver/Getty Images

Египет започна амбициозен проект, който цели да се разкрият тайни, свързани с прочутите пирамиди в страната, предаде АФП.

Учени и архитекти от Египет, Франция, Канада и Япония ще ползват инфрачервена технология и усъвършенствани детектори, за да картографират две известни пирамиди в Гиза - Хеопсовата и Хефреновата, както и две пирамиди в Дашур, южно от Кайро.

„Те ще изследват пирамидите, за да установят дали там няма тайни камери”, заяви министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ел Дамати. „Инженери и архитекти ще използват „недеструктивни” технологии, за да не бъдат нанесени щети на пирамидите”, посочва той.

Планирено е осъществяването на проекта да продължи до края на 2016 г. Това е поредният опит да се изяснят загадки, свързани с построяването на пирамидите. Предишни археологически мисии се опитаха да хвърлят светлина върху технологиите, използвани при построяването на пирамидите. Учените обаче не успяха да разкрият тази тайна.

Двете пирамиди в Дашур са построени от фараона Снофру, бащата на Хеопс. Хеопсовата пирамида - най-голямата от трите пирамиди в Гиза, е смятана за едно от чудесата на света. Построена е преди повече от 4500 години. Хефреновата пирамида е построена от сина на Хеопс.

Инфрачервени детектори и детектори на мюони ще бъдат използвани за изследване на четирите пирамиди. Вероятно ще е възможно тези детектори да се изпозват, за да се изследва също гробницата на Тутанкамон и да се провери теорията на британския архитект Никълъс Рийвс, който твърди, че Нефертити е била погребана в тайна камера.

Източник: БТА