Брадли Купър е номиниран за „Изборът на критиците“ за най-добър актьор, най-добър адаптиран сценарий и най-добър режисьор за „Роди се звезда“
Брадли Купър е номиниран за „Изборът на критиците“ за най-добър актьор, най-добър адаптиран сценарий и най-добър режисьор за „Роди се звезда“ / Gulliver/Getty Images
Историческата комедия "Фаворитката" води с 14 номинации за наградите "Изборът на критиците", съобщиха Асошиейтед прес и Контактмюзик.
 
Продукцията е в престижната категория за най-добър филм, а режисьорът Йоргос Лантимос и актрисите Оливия Колман, Ема Стоун и Рейчъл Вайс също бяха номинирани.
 
Големите победители на наградите „Изборът на критиците“ 2018

"Черната пантера" е с 12 номинации, сред които за най-добър филм, актьорски състав и актьор в поддържаща роля за Майкъл Б. Джордан. "Първият човек" получи 10 номинации, а "Мери Попинз се завръща", "Роди се звезда" и "Вице" (Vice) - по девет.

Форум Филм България

И петте най-номинирани продукции ще си съперничат за наградата "Изборът на критиците" за най-добър филм, заедно с "Рома", "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"), "Зелената книга", "Ако Бийл стрий можеше да говори".

СНИМКИ: Спиращи дъха рокли и холивудски красавици на наградите "Изборът на критиците" 2018 в Санта Моника 
 
Няколко от номинираните могат да получат повече от една награда. Брадли Купър е номиниран за най-добър актьор, най-добър адаптиран сценарий и най-добър режисьор за "Роди се звезда". Спайк Лий е номиниран също за най-добър адаптиран сценарий и режисура. Адам Маккей ("Вице") е в категориите за най-добър режисьор и оригинален сценарий. Алфонсо Куарон ("Рома") е номиниран за най-добър режисьор, оригинален сценарий, операторско майсторство и монтаж.

Най-добрите в киното и телевизията: Номинациите за Златен глобус 2019
 
Звездата на "Фаворитката" Оливия Колман, Емили Блънт от "Мери Попинз се завръща", Елзи Фишър от "Осми клас" и Крисчън Бейл от "Вице" са номинирани в повече от една актьорска категория. Санди Поуел получи две номинации за дизайн на костюми за работата във "Фаворитката" и "Мери Попинз се завръща".

Емили Блънт като Мери Попинз в Мери Попинз се завръща
Емили Блънт като Мери Попинз в „Мери Попинз се завръща‘ Форум Филм България

В телевизионните номинации последният сезон на "Американците", "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история" и "Бягство по учебник" водят с по пет номинации.
 
Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 250 професионалисти от САЩ и Канада, както и от Асоциацията на телевизионните журналисти. Те ще бъдат раздадени на 13 януари.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА