Невидимият сексапил на ниския мъжки глас
Невидимият сексапил на ниския мъжки глас / Guliver/Getty Images

Учени твърдят, че ниският мъжки глас се е оформил в хода на еволюцията, не за да привлича противоположния пол, а за да плаши съперниците, съобщи Лента.

Международен екип от учени се опита да изясни връзката между височината на гласа, привлекателността и властта. Биолозите отначало са сравнявали различията между тона на гласа на мъжките и женските представители на няколко вида примати (хора, човекоподобни и други маймуни).

Жените трябва да избират мъже с нисък тембър

Анализирайки 1721 записа, те забелязали, че такива различия се проявяват по-ясно сред полигамните видове. Те предположили, че у приматите-многоженци е по-голяма конкуренцията за самки и затова мъжкарят със страшен нисък глас има повече шансове да изплаши съперника.

На втория етап учените поискали от 258 жени и 158 мъже да прочетат еднакъв текст. Всеки четящ бил оценяван от 15 представители на противоположния пол за привлекателност по седембална скала. Освен това мъжете оценявали гласовете на другите мъже за властност.

Тихите мъже са по-сексапилни

Резултатите показват, че височината на женския глас не влияе на преценката за привлекателността на собственичката му. Ниските мъжки гласове обаче били оценявани еднозначно като по-сексуални от жените и като по-властни от мъжете. Освен това учените забелязали, че статистически връзката с доминирането при ниските гласове е три пъти по-силна, отколкото връзката с привлекателността за жените.

Женският глас, който кара кожата на мъжете да настръхва

Изводът на учените, ръководени от Дейвид Путс, е че ниските гласове са еволюирали по-скоро под влияние на конкуренцията между мъжкарите. Вероятно те са позволявали на древните мъже да изглеждат по-едри и силни и да застрашават съперника, без да прибягват до юмруци и оръжие.

Източник: БТА