Женският глас, който кара кожата на мъжете да настръхва
Женският глас, който кара кожата на мъжете да настръхва / Thinkstock/Getty Images

Американски учени откриха, че когато мъжете чуят глас на жена във фертилен период от месечния й цикъл, кожата им настръхва, пише в. "Сънди телеграф". Това се дължи на промяна в електрическата активност на епидермиса при представителите на силния пол.

Феноменът е изучен от гласови експерти в университета "Джеймс Медисън" във Вирджиния. Когато дамите са във фертилен период от месечния си цикъл, хормоните повлияват на техния ларинкс и гласовете им стават по-ниски. Този женски глас има силно влияние върху мачовците, които са по-силно привлечени. Пет секунди след като чуят подобен тембър, мъжете се оказват с настръхнала кожа. Успоредно с това се увеличава и сърдечният им ритъм.

Проучването е ръководено от Мелани Нокс. Според екипа способността на мъжете да идентифицират фертилната жена по гласа й им дава потенциално репродуктивно предимство при избирането на възможни партньорки. Жените от своя страна също могат да извлекат ползи, когато разпознаят потенциалните фертилни конкурентки при избора на половинка за секс.

Изследователите записали гласовете на жени в различни етапи от месечния цикъл, като предложили на доброволци от мъжки и женски пол да ги оценят според тяхната атрактивност. И двата пола дали по-високи оценки на дамите в овулация, като електрическата активност в кожата им се увеличила с 20 процента.

Източник: БТА