Наследниците на Виктор Юго съдят издателска къща
Наследниците на Виктор Юго съдят издателска къща / Снимка: БГНЕС

Наследниците на Виктор Юго, които оспорват правото на френската издателска къща „Плон“ да публикува продължение на известния роман „Клетниците“ на техния предшественик, се изправиха пред Апелативния съд в Париж, информира АФП.

Наследниците на Юго, сред които и праправнукът на писателя – Пиер Юго, считат, че „Козет или времето на илюзиите“ и „Мариус или беглецът“, написани от Франсоа Сереза и публикувани през 2001 г. от „Плон“, могат да окажат негативно влияние върху творбата на техния предшественик. Те се гневят най-вече от появата на инспектор Жабер, герой от „Клетниците“, в „Козет или времето на илюзиите“.

На 31 март 2004 г. Апелативният съд в Париж осъди издателската къща да плати символичната сума от едно евро като обезщетение за наследниците на писателя и за Сдружението на писателите заради това, че е публикувала двата романа, припомня БГНЕС. В решението си съдът постанови, че „не може да бъде направено никакво продължение на творба като „Клетниците“, която е завършена завинаги“.

Издателска къща „Плон“ подаде жалба пред Касационния съд. На 30 януари 2007 г. върховната съдебна инстанция уважи жалбата и поиска от Апелативния съд в Париж да преразгледа делото. Днес съдът постанови, че авторът Франсоа Сереза не е навредил на творбата на Виктор Юго.