/ iStock/Getty Images
Семейството на Пабло Пикасо в крайна сметка няма да продава дигитален сертификат, свързан с негова творба, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

След като внучката и правнукът на испанския художник обявиха предстоящата продажба на негова керамика и на незаменими токени, адвокатите на семейството съобщиха, че наследниците не са упълномощили създаването на каквито и да било "Пикасо токени".

Фамилно неразбирателство е причина за това.

Марина Пикасо и синът й Флориан Пикасо показаха пред Асошиейтед прес преди дни в Женева керамичен съд, за който казаха, че ще бъде свързан с "незаменим токен", който да се продава онлайн. Двамата и мениджърите им съобщиха, че самият съд ще бъде продаден на търг през март заедно с незаменим токен, свързан с него.

"Може би трябваше да сме малко по-ясни от самото начало", каза Сирил Нотърман, дългогодишен бизнес мениджър на Флориан Пикасо, който е диджей и музикален продуцент. Нотърман уточни, че над 1000 незаменими токена, които се пускат в продажба в петък, всъщност са свързани с произведения на Флориан, а на не прадядо му.

Жан-Жак Нойер, адвокат на Администрация Пикасо, управляваща творбите, притежавани от петима наследници на Пабло Пикасо, и контролираща използването на името на прочутия художник, сред които е и Марина, се свърза с Асошиейтед прес и каза, че не е одобрявана продажба на никакви "Пикасо незаменими токени", и че незаменимите токени на Флориан Пикасо и неговите сътрудници са "негово собствено творение", което няма никакво отношение към Пабло Пикасо и неговите творби.

"Информацията, подадена чрез медиите, според която наследници на Пикасо излизат на пазара с незаменими токени "Пабло Пикасо" е напълно погрешна", пише адвокатът.

Ришар Малка, адвокат на другата внучка на художника Диана Видмайер Пикасо, изпрати същото изявление.
Нойер предупреждава, че всяка връзка с творба на Пикасо би нарушила "творческия монопол", и че всеки незаменим токен, за който се твърди, че е свързан с такова произведение, би бил "фалшификат".

Администрация Пикасо управлява притежанията на три от децата на Пикасо - Мая Видмайер Пикасо, Клод Руис Пикасо и Палома Руис Пикасо, както и на двама внуци - Марина Руис Пикасо и Бернар Руис Пикасо, деца на покойния син на твореца Пол Пикасо. Петимата основаха правната структура, която представлява съвместното притежание на интелектуалната собственост на Пикасо.

Адвокатът каза, че според съществуваща структура, само Клод Руис Пикасо, администратор от името на семейството, може да даде разрешение за проекта с незаменими токени, а той не подкрепя идеята.

"Случва се това, че някои членове на фамилията не са съгласни с проекта и не искат името да се споменава", каза Флориан Пикасо в телефонен разговор късно в четвъртък, имайки предвид фамилното име.
БТА