/ iStock/Getty Images
Редица витамини могат да осигурят нормалното функциониране на тялото през есента.

Кои са те, разкрива имунологът Марина Аплетаева. Бета-каротинът, който се съдържа в оранжевите или яркожълтите зеленчуци и плодове, играе решаваща роля за защита срещу сезонни заболявания, каза тя.

Бета-каротинът е и предшественикът на витамин А, който предпазва лигавиците на горните дихателни пътища от вируси и бактерии.

"В природата чистият витамин А все още се съдържа в млечните продукти, но понякога съдържанието на мазнини в тях е доста високо, така че тук е необходима мярка", каза лекарят за „Раша Тудей“.

Не по-малко важен за организма е витамин С. Аплетаева подчерта, че този елемент играе ролята на буфер, който помага за подобряване на клетъчния имунитет.

„Витамин С също е добър антиоксидант, той предпазва клетките на тялото от увреждане“, заключи специалистът.
БГНЕС