Кралицата на Великобритания Елизабет II е работодател на много хора. Повечето монарси имат около 1000 души, които обслужват кралския двор, като някои от позициите звучат доста странно към днешна дата.

Доста длъжности в Бъкингамския дворец и замъка Уиндзор звучат стандартно, като чистачи, градинари и готвачи, но други са доста странни. Знаете ли, че има човек, който предимно отговаря за кралските лебеди? Или човек, който се грижи единствено и само за пощенските марки?

Бъкингамския дворец
Thinkstockphotos

Ето службите в кралския двор, подредени спрямо годината, в която са се появили за първи път:

Кралски майстор на шлепове – 1215 г.

Да си начело на кралските шлепове е по-скоро церемониална длъжност в наши дни. През 18-и век обаче нещата не са стояли така, тъй като кралските особи са използвали редовно превоз с шлепове по река Темза. Майсторът, отговарящ за шлеповете, ръководи екип от 24 лодкари, които получават годишно възнаграждение в размер на 3.5 британски лири. Предполагаме, че при такава заплата, хората си имат и втора работа.

лодки
Thinkstockphotos

Управител на кралската конюшня – 1360 г.

Управителят на кралската конюшня е друга почетна позиция в кралския двор. Той трябва да присъства задължително на всички церемонии, на които кралицата се появява на гърба на кон или в каляска, теглена от благородните животни. Също така той носи отговорност за реда в кралските конюшни.

Маестро на музиката на кралицата – 1625 г.

Тази роля се дава за период от 10 години, обикновено на изявен музикант. Понастоящем тази длъжност се изпълнява от композитора Джудит Уир, назначена през 2014 г. Преди нея честа е била за сър Питър Максуел Дейвис, който е прослужил полагащите му се 10 години. Длъжността е била премахната за кратко през 1649 г., когато монархията пада от власт, но бива отново възстановена през 1660 г. Службата не изисква конкретни отговорности, но маестрото може да композира специална музика за кралски събития. Така например Уир е била ангажирана за създаването на нова версия на националния хим God Save the Queen, специално за повторното погребение на Крал Ричард III през март 2015 г.

Кралски астроном – 1699 г.

Кралски астроном към днешна дата е Мартин Рийс, който е барон на Лъдлоу. Той заема позицията от 1995 г. насам, като функциите му са по-скоро представителни, но все пак се очаква да е на разположение за консултации по специфични теми.

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

Кралски специалист по ботаника – 1699 г.

Професорът по ботаника Стефан Блекмор заема длъжността от 2010 г. Позицията е променила естеството си през вековете, като от 1956 г. се заема от хора, чиято страст е градинарството.

Тайни от кралския двор: Любопитни факти за коронацията на Елизабет Втора

Скулптор на редовна служба в полза на Шотландия – 1838 г.

Сър Джон Робърт Стийл е първият човек, заемал този пост. Едно от най-значимите му творения е скулптурата на дука на Уелингтън, намираща се на Princes Street. Първото назначение е направено от кралица Виктория някъде около 1838 г., като службата става редовна през 1921 г. Настоящият кралски скулптор е Александър Стодарт, който главно работи по изделия, изработени от клей.

Гайдар на кралството – 1843 г.

Позицията е създадена от кралица Виктория през 1843 г. Гайдарят трябва да свири под прозорците на кралицата всеки ден точно в 9 сутринта за около 15 минути, когато тя се намира в резиденцията си в Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор, двореца Холирууд или в замъка Балморал. Това е много престижна позиция, като само 15 гайдари са имали тази чест, откакто е създадена традицията. В наши дни гайдар е Скот Метвен от състава Argyll and Sutherland Highlanders. Паралелно с това, до 2002 г. е съществувала длъжността гайдар на кралицата майка.

Пазител на пощенските марки на кралицата – 1890 г.

Кралицата не е голям фен на колекционирането на пощенски марки, за разлика от своя баща Джордж V. Въпреки това, тя съхранява огромната му колекция и смята да я запази. От 2003 г. колекционерът на пощенски марки Майкъл Сефи заема тази длъжност, обикаляйки света с цел попълване на колекцията.

кралски двор
gettyimages

Инспектор на картините на кралицата – 1972 г.

Дезмънд Шау-Тейлър е настоящият инспектор от 2005 г. насам. Главното му задължение е да се грижи за картините, висящи по стените на кралските дворци.

Кралица Елизабет шофира без книжка, пътува без паспорт, има два рождени дни и…

Пазач на лебедите – 1993 г.

До 1993 г. позицията е за един човек, който е трябвало да отговаря за лебедите в река Темза. Оказва се обаче, че един служител просто не е достатъчен, поради това към него се добавя и позиция, свързана с маркирането на благородните птици. Към наши дни тези длъжности се изпълняват от професор Кристофър Перинс и Дейвид Барбър. В миналото пазачът е трябвало регулярно да осигурява лебеди за кралските банкети, но в наши дни длъжността е свързана по-скоро с грижата за тяхното здраве.

Уиндзор
NOVA

Сержант, отговорен за знамето на кралицата – 1997 г.

До 1997 г. насам позицията изисква всеки път, когато кралицата не е в резиденцията си, знамето на Великобритания да бъде смъквано. Традицията се изменя в годината на смъртта на принцеса Даяна, поради публично недоволство, че флагът не е свален в знак на траур. Така в наши дни флагът се вее, независимо дали кралицата е у дома, и се сваля наполовина при смърт на член на кралското семейство или при обявен национален траур. В наши дни длъжността се заема от кавалерийския сержант Нейтън Боуен.

Официален арфист на принца на Уелс – 2000 г.

Длъжността е премахната от кралица Виктория през 1871 г. Тъй като арфата е важна част от уелската традиция, принц Чарлз възстановява длъжността през 2000 година. От 2015 г. Анна Денхолм изпълнява тази роля.

Забраненият филм за кралското семейство на Великобритания (ВИДЕО)

Кралски износвач на обувки – 2000 г.

Един от служителите в гардероба на кралицата е длъжен да носи обувките й, за да е сигурен, че няма да убиват на краката на нейно величество. Ако трябва да носите обувки с високи токчета всеки ден на 90-годишна възраст, то вероятно бихте оценили помощта на кралския износвач на обувки.

Кралското семейство на Великобритания: Кой е най-харесваният?

Върховен резбар (ножар) – не е известна година

Едно от нещата, които кралицата не бива да върши сама, е да реже месото, поднесено й по време на ядене. Тази позиция се предава по наследство. Изглежда е нужно специално ДНК, за да можете да решете подобаващо месото в кралслките блюда.

Кралски часовникар – не е известна година

В кралските резиденции има над 1000 часовника, барометри и термометри, като нито един от тях не е електронен. Човекът, заемащ тази позиция, трябва да се грижи за всички тези реликви.

часовник
Thinkstockphotos


И още:

15 факта, които не знаете за кралица Елизабет II (СНИМКИ)

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Годежните пръстени на кралското семейство пазят истории, по-ценни от диаманти (ВИДЕО)

Думите, които кралското семейство никога не изрича (ВИДЕО/СНИМКИ)

Колко е тежка кралската корона? Отговаря кралица Елизабет Втора

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук