Над 250 фигури от сняг и лед на фестивала в Сапоро (СНИМКИ)
Над 250 фигури от сняг и лед на фестивала в Сапоро (СНИМКИ) / БГНЕС

С над 250 фигури от сняг и лед, майсторски изваяни до най-дребните детайли, се открива традиционният Снежен фестивал в японския град Сапоро, разположен на най-северния остров на страната Хокайдо, предаде ТАСС.

Снимки от фестивала можете да видите тук

Най-впечатляващите експонати тази година са композицията с височина 17 метра, изобразяваща средновековния храм "Свети Павел" в китайския град Макао и излитащият от висок 10-метров тунел влак-стрела. Ледените творци както обикновено са почерпили своето вдъхновение от героите на популярни филми, от спортисти и комикс герои. Голямо внимание тази година се отделя на скоростната железница, която през месец март ще свърже Токио със Сапоро.

Фестивалът на ледените скулптури в Харбин (СНИМКИ)

Фестивалът ще продължи до 18 февруари и се очаква той да бъде посетен от над 2 милиона души. Тази година Снежният фестивал се провежда за 67-и път. За голямата награда ще се състезават представители на Австралия, Индонезия, Китай, Латвия, Полша, Сингапур, САЩ, а също така гости от Хавайските острови и от побратимения град на Сапоро, южнокорейският Теджън.

Най-посещаваните градове в света (СНИМКИ)

Австралийският отбор се представя тази година с гигантска ледена жаба, а индонезийците ще покажат силата на стихийните бедствия с изобразяването на вълна цунами. Да пробват своето майсторство в изработването на ледени шедьоври, ще могат и обикновените посетители. В сайта на феста са публикувани официални инструкции как се извайват снежни произведения на изкуството.

Източник: БТА