Метаболизмът е най-бърз при децата на една година, а при хората над 60 - сериозно се забавя. Това съобщи Би Би Си, като цитира изследване на международен екип от учени.
Най-стабилен е в средната възраст - между 20 и 60 години.

В проучването са участвали 6400 души от 29 държави на възраст между осем дни и 95 години.

Учените установяват, че метаболизмът не се ускорява в юношество и при бременност, но не се забавя и по време на менопаузата.

Как да се отървем от коремчето и паласките и да оформим красива талия? (ВИДЕО)

"Най-изненадващото за мен е, че няма промяна по време на зрялата възраст", споделя професор Джон Спийкман от университета на Абърдийн, който е сред авторите на проучването. Той подчертава, че за първи път се прави толкова мащабно изследване на метаболизма в различните етапи от човешкия живот.

Бързият метаболизъм в първите години показва колко е важен този период за развитието на тялото и защо недохранването в детска възраст може да има сериозни последствия.
"Когато хората говорят за метаболизъм, мислят за диети и физически упражнения - но става въпрос за нещо много по-сериозно. Ние наблюдаваме тялото, клетките, докато работят", обяснява професор Хърман Понцър от университета "Дюк". Той подчертава, че те са изключително заети при едногодишните деца, но с напредването на възрастта постепенно започват да спират да работят.

Пет лесни начина за засилване на метаболизма (ВИДЕО)

Пълното разбиране на промените в метаболизъм може да бъде от голяма полза за медицината.

Според професор Понцър това ще помогне да се установи дали ракът се разпространява по различен начин с промяната на метаболизма, както и дали дозите на лекарствата трябва да се коригират в отделните етапи.

Данните от изследването са публикувани в списание "Сайънс". 
БТА