Метаболизмът е термин, описващ всички химични реакции в тялото, които поддържат клетките в организма живи и му позволяват да функционира правилно.

Mетаболизмът е свързан с горенето на калории. Колкото по-бърз е той, толкова повече калории изгаряте, съответно отслабвате или поддържате свалените килограми.

Ето защо vbox7 ни предлага няколко лесни начина да засилите своя метаболизъм.

Яжте храни богати на протеин

Да се храните редовно е един от най-сигурните начини да засилите метаболизма си. Храните богати на протеин правят точно това. Процесът е познат като термичен ефект на храната (TEF). Това е параметър, обозначаващ калориите, които се изразходват за самото ѝ разграждане и усвояване от организма.

Приемайте храни богати на протеин, това са грах, яйца, тиквени семки, бял боб, нахут, леща, прясно мляко, свинско бонфиле, авокадо, броколи, бадеми.

Пийте повече студена вода

Хората, които пият вода вместо напитки с добавени захари, много по-успешно се справят с намаляването на килограмите и запазването на теглото. Това е така, защото подсладените напитки съдържат калории и замяната им с вода автоматично намалява приема на допълнителни калории.

Пиенето на вода може временно да ускори метаболизма ви. Когато водата е студена, горенето на калории се увеличава, защото организмът използва повече енергия, за да я загрее до стойностите на телесната температура.

Пиенето на вода половин час преди хранене също помага в борбата с килограмите, защото създава чувство на ситост и се консумира по-малко храна.

Правете високоинтензивни тренировки

Високоинтензивните тренировки са едни от най-добрите когато искате да свалите килограми. Освен това те засилват метаболизма като го поддържат бърз дори известено време след като приключите с тренировката. Помагат и в горенето на мазнини.

Пийте зелен чай

Зеленият чай помага за преработването на част от мазнините, съхранявани в тялото в свободни мастни киселини, които могат да увеличат изгарянето на мазнини с 10–17%.

зелен чай
iStock/Getty Images

Той е с ниско съдържание на калории, така че е еднакво ефективен, както при отслабване, така и при поддържане на теглото.

Въпреки че в някои случаи зеленият чай повлиява на метаболизма като го ускорява, има и няколко проучвания, които установяват, че не оказва никакво влияние върху него. Следователно ефектът може да е малък или да се прилага само за някои хора.

Яжте пикантни храни

Пикантните храни, но най-вече лютите чушки, са добър съюзник в борбата за засилване на метаболизма. Основният елемент, който се съдържа в лютите чушки, лютия червен пипер, чилито, черния пипер и джинджифила – капсаицин, повишава температурата на тялото и води до изпотяване и изразходване на повече енергия. Това ускорява метаболизма и помага да отслабнете.

Прието е, че с лютивата храна се изгарят с около 10 калории повече на хранене.

Пикантните храни създават и по-бързо усещане за ситост. Така човек приема с около 200 калории по-малко на ден.