Един проблем, с който се сблъсква почти всяко работещо и бързащо момиче. Мръсната коса. Защо се появява, как да се справим с нея и как можем да реагираме в последния момент, когато нямаме време да я освежим – тези и други интересни неща разбираме от новото видео от канала Natali's Beauty.

Какво представлява омазняването на косата

Преди някой от вас да се намръщи при словосъчетанието „мазна коса“, първо нека изясним – омазняването на косата е изключително естествен процес на нормално функциониращо човешко тяло. То е причинено от мастните жлези, които играят важна роля за поддържането на кожата и косата хидратирана и защитена. Излъчват себум, който е мазно, восъкообразно вещество, което прави много полезни неща, но понякога може да излезе извън контрол. Акнето е едно от последствията от хиперактивността на мастните жлези, а мазната коса е друго нейно проявление, при това много видимо и неприятно.

коса
Thinkstock/Getty Images

Причините за мазна коса

Тези мастни жлези губят баланса и започват да произвеждат повече себум, отколкото е нужно по най-различни причини – наследствен фактор, хранене, хигиена и в някои случаи различни заболявания.

Косата разкрива колко сме стресирани

Какво да хапваме?

Запомнете: Сухият скалп произвежда повече себум. Ето защо е важно да приемаме много течности, за да запазим кожата и скалпа си хидратирана и здрави.
Освен това е добре да хапваме повече зеленчуци и пълнозърнести храни и да избягваме мазните храни и полуфабрикатите.

Какво да хапваме за дълга, здрава и красива коса

коса
Thinkstock/Getty Images

Домашна маска

Има най-различни домашни отвари за мазна коса – отвара от лайка, зелен чай, розмарин.
Последният е особено ефективен, защото е богат на танинова киселина, която може да ви помогне да намалите излишната мазнина в косата и скалпа. Той съдържа и етерични масла, които помагат за регулиране на свръхпроизводството на мазнина върху кожата.

Запарете свежи или изсушени листа от розмарин за 20 минути и оставете течността да изстине. Нанесете я върху косата си като шампоан след баня, без да изплаквате. Освен, че ще е красива, косата ви ще ухае и на свежест.

розмарин
Thinkstock/Getty Images

Какво да избягваме?

Опитайте се да не пипате косата си постоянно, защото с това допринасяте тя да се мърси, цапа и изглежда мазна дълго време.

Освен това имайте предвид, че ежедневното миене със силен шампоан няма да подобри ситуацията.

Най-големият враг на косата през лятото

Ако имате по-специфично омазняване на косата, чувствителна кожа на главата и други съмнителни симптоми – задължително се свържете с дерматолог.

И още – какво да направим за мигновен ефект, когато искаме косата ни да изглежда добре, както и една чудесна прическа за по-мръсна коса – вижте във видеото горе.