Какво да хапваме за дълга, здрава и красива коса
Какво да хапваме за дълга, здрава и красива коса / ThinkStock/Getty Images

Косопадът засяга както мъжете, така и жените. Вярно е, че генетиката играе голяма роля, но има и други фактори като хормонален дисбаланс, понижена функция на щитовидната жлеза, хранителни дефицити и т.н. А има и много храни, които предлагат витамини и минерали, които поддържат здрава коса.

10 важни витамини за добро здраве

Ето малко важна информация за храните, полезните съставки и растежа на косата, събрани от foodpanda:

1. Получаване на достатъчно есенциални мастни киселини

Незаменимите мастни киселини са специфични мазнини, които са от решаващо значение за правилното функциониране на тялото. Консумирайте повече орехи, ленено семе, риба и авокадо.

2. Увеличаване на производството на колаген

Колагенът обгражда косъма. Най-добрият начин за стимулиране на производството на колаген не е чрез скъпа медицинска процедура, а чрез набавяне на повече витамин С, например като ядете цитрусови плодове, ягоди и червени чушки.

3. Яжте храни, богати желязо

Желязото също е от съществено значение за растежа на косата и може да се намери в зеленолистни зеленчуци, праз, кашу, сушени плодове, смокини и горски плодове. За да помогне на организма да абсорбира желязото, ще трябва да си набавяте достатъчно витамин C.

4. Дайте на косата си цинк

Хранителни източници на силициев диоксид са краставицата, мангото, зелените листа, фасулът, целината, аспержите. Силициев диоксид също се намира в билката хвощ. Сред храните с високо съдържание на цинк са тиквените семки, пресните стриди, бразилските орехи, яйцата и орехите.

5. Следете състоянието на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът може да доведе до изтъняване на косата. Добавете морски зеленчуци като водорасли, нори, дулсе, уакаме, които са богати на йод и балансират. Избягвайте чешмяна вода за пиене, тъй като тя обикновено съдържа флуор и хлор.

Ноктите, косата и състоянието на кожата могат да покажат много за състоянието на вашето здраве. Точно заради това им обръщайте внимание и си набавяйте необходимите витамини и минерали, за да сте здрави и красиви.